top of page

Waarom zijn mijn vingers loom door de koude?

Ha-te-lijk.

Net terug van dat loopje in de vrieskou en je probeert nog snel een berichtje te sturen naar je partner dat je thuis bent. In je hoofd: 5 seconden werk. In realiteit: 3 minuten sukkelen en frustraties. “Waarom bewegen mijn duimen zo traag?!”.

Terwijl je jouw ijskoude vingers pijnlijk probeert te verwarmen in warm water, merk je op dat je vingers blauw zijn. Je wijsvinger is zelfs wit!

Waarom is dat zo?


man blaast in zijn handen

Waarom zijn mijn vingers blauw?

Sommigen hebben eerst een tijdje blauwe vingers vooraleer ze lijkbleek worden. Anderen hun vingers zijn gezwollen.

"Zijn mijn vingers nu bevroren?"

Nee, het is een beschermingsmechanisme.

Mensen zijn een warmbloedige, homeotherme (afkomstig van het Griekse woord: homoios = onveranderlijk & therm = warmte; minstens 16 punten waard in Scrabble) soort. Dat wilt zeggen dat we zelf onze warmte intern produceren en reguleren, onafhankelijk van de omgeving. Verder is de temperatuur - gemiddeld gezien - ongeveer 37°C. Hierdoor kunnen we als soort overleven in koudere omgevingen!



Minder bloed in de ledematen betekent minder warmteverlies.

Het warme bloed, dat door de huid stroomt, geeft zijn warmte af aan de omgeving via infrarood stralingen. Om te overleven moeten al de vitale organen, die in de romp en hoofd zitten, warm gehouden worden. Je lichaam schudt een handig trucje uit de mouw om de kerntemperatuur van 37°C constant te behouden: oppervlakkige bloedvaten vernauwen waardoor ze minder bloed doorlaten. In vakjargon noemt dat vasoconstrictie (met minstens 19 punten in Scrabble win je hiermee ongetwijfeld).


Minder bloed in de ledematen betekent minder warmteverlies. Want het oppervlakte, waar er warmte kan ontsnappen, is kleiner. Gevolg: door zuurstoftekort krijgen je vingers een blauwe kleur. Of als er nóg minder bloed in je vingers zit, dan krijg je witte vingers.



Waarom bewegen mijn vingers zo traag?


Eerst: "Hoe bewegen vingers eigenlijk?"

Wel, geen beweging is mogelijk zonder deze drie dingen: een structuur, een opdracht en energie.


Na 4 ms komt het signaal al toe in de spier. 100 keer sneller dan met je ogen knipperen (400 ms).

close up van hand in warm licht

De structuur van een spier bestaat uit een grote verzameling van ‘touwtjes’ (of spiervezels). Elk touwtje kan zichzelf korter maken en zo beweging veroorzaken (dus een beetje zoals een complexe marionet).


De touwtjes hebben energie en voedingsstoffen nodig om gezond te blijven en te kunnen verkorten. Net zoals voeding in de winkel, wordt alles geleverd via een wegennetwerk. In het lichaam zijn dat de bloedvaten met daarin het warme bloed. Wordt het wegennetwerk maximaal gebruikt (dus de spier is goed doorbloed), kan de spier optimaal functioneren. Is dat niet het geval?

Je kan het al raden: dan zal de spier minder goed samentrekken.


Ten slotte is er een opdracht nodig. Die komt - letterlijk - van hogeraf: vanuit de hersenen. Via de zenuwen komt de bewegingsopdracht toe in de spieren. Dat signaal komt toe aan een snelheid van maar liefst 120 m/s! Oftewel: na 4 ms komt het signaal al toe in de spier. 100 keer sneller dan met je ogen knipperen (400 ms). Zenuwen die koud hebben, geleiden niet zo snel.

Door de combinatie van vertraagde zenuwgeleiding en verminderde energiebeschikbaarheid bewegen je vingers net zoals je loopt in een droom: frustrerend traag, maar het onschadelijk.


Korte weetjes voor de nieuwsgierigen:

  • Bewegen van de vingers verhoogt de bloedtoevoer.

  • Nooit meer dat pijnlijk, jeukend gevoel in je vingers? Verwarm ze met lauw water i.p.v. met warm water.

  • In je vingers zitten geen spieren! Enkel pezen en bindweefsel.

  • De meeste spieren van de duim zitten in je handpalm. De rest in je onderarm.

  • Buigen en strekken van de vingers doe je met spieren in je onderarm.

  • Er zijn maar 3 zenuwen die je hand besturen.


Vond je dit een interessante blog? Geef ons dan zeker een hartje. Dat motiveert ons om nog meer fijne blogs voor jullie te maken! :)


Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.

Waarvoor kan je bij ons terecht?

PYDC6078-Enhanced-NR.jpg

Voedingscoaching 
(Lara)

PYDC5542-Enhanced-NR.jpg

Voedings- en bewegingscoaching
(Lara & Martijn)

PYDC5002.jpg

Bewegingscoaching
(Martijn)

Graag werken aan een gezondere levensstijl? Maar niet goed weten hoe eraan te beginnen?

Als diëtist en personal trainer kunnen we meer betekenen voor jou dan je denkt! 

Tijdens een gratis kennismakingsgesprek tonen we jou aan dat wij veel verder gaan dan alleen maar voedings- en bewegings advies!

bottom of page