top of page

Deze 4 tips helpen je om meer te bewegen in 2023

Bijgewerkt op: 23 dec. 2022

“2023 wordt MIJN jaar! Een nieuwe start; een nieuwe ik!”

Mensen klinken het glas op een feest

Het nieuwe jaar staat bijna voor de deur en dan worden we langs alle kanten overladen met de zogenaamde goede voornemens.

Die kunnen over vanalles gaan. Bijvoorbeeld: meer glimlachen naar mensen op straat als je ze passeert, meer geld sparen, stoppen met roken, meer contact zoeken met ‘vergeten’ vrienden, minder alcohol drinken… Maar een van de meest voorkomende is: meer bewegen.

Elk jaar hoor je iemand zeggen: “vanaf 1 januari ga ik beginnen lopen” of “na nieuwjaar ga ik beginnen fitnessen”. En wat zien we vaak? Na enkele maanden is er geen motivatie of tijd meer om te bewegen.


Ter verduidelijking: deze blog is helemaal geen verwijt! Goede voornemens willen hebben is een teken van menselijkheid en van zelfontwikkeling. Het niet volhouden is misschien nog menselijker. Onze bedoeling is om je inzicht te geven in mogelijke hindernissen en aan te leren hoe je ermee kan omgaan.



1. Wat wil je nu écht?

Waarom wil je meer gaan bewegen? Is het omdat je het echt leuk vindt en omdat je voor je lichaam wilt zorgen? Of is het omdat je wilt vermageren door de venijnige opmerking van een familielid aan de Kersttafel? Wat is met andere woorden je motivatie?


Vaak zien wij beweging als “de weg” naar ons doel. We bewegen enkel en alleen maar omdat we iets willen bereiken (bv. vermageren) en omdat het dan moet.

Dat zorgt voor een druk om te MOETEN bewegen. Bij ‘MOETivatie’ (= externe motivatie) doen we iets voor het ontvangen van een positief gevolg (of een beloning) of het vermijden van een negatief gevolg (of een straf). Bij interne motivatie gaan we iets doen omdat we het leuk vinden en omdat we dit willen. Het komt vanuit jezelf.


Beweeg omdat je het leuk vindt, om te ontspannen, om je lichaam te verzorgen, omdat het goed voelt, ... (= interne motivatie). Volg je nieuwsgierigheid hierin en ontdek welke vormen van beweging jouw interne motivatie kunnen triggeren.


We zijn gemaakt om te bewegen, net zoals we gemaakt zijn om te eten en te slapen. Wetenschap toont ook aan dat bewegen gezondheidsvoordelen heeft, dat is nu eenmaal een feit. Maar daarom moet je nu niets tegen je zin gaan doen.

een vrouw schrijft in een notitie boekje bij een tas koffie

2. Formuleer je goede voornemens…

a. concreet en helder

‘Meer bewegen’ is een vaag geformuleerde doelstelling. Want je kan altijd meer bewegen, ook al loop je dagelijks een marathon. Maak het concreet. Bijvoorbeeld: “Ik wil 1x per week fietsen naar mijn werk”; “Vanaf januari probeer ik minimaal 1x per week te gaan wandelen met vrienden”


b. op een progressieve manier

Start klein en bouw langzaam op doorheen de tijd. Je kan het vergelijken met een groot bord spaghetti dat je in 1 hap wilt opeten. Dat is een zéér ambitieuze doelstelling (die we iedereen afraden ;-) ). Maar het bord hapje voor hapje leegeten is perfect doenbaar. In het begin zal de hoeveel spaghetti niet lijken af te nemen, maar na een tijd zal je wel vooruitgang zien. Idem bij bewegen. Start klein en na een tijd zal je merken dat je steeds meer en meer kan!


3. Vergeet geen plezier te hebben

Zoals we in het eerste puntje al aangehaald hebben: volg je nieuwsgierigheid en beweeg omdat je het leuk vindt. Als je er geen plezier in kan vinden, dan daalt je interne motivatie. Je zal het sneller opgeven. Experimenteer en zoek naar manieren om het leuk te maken. Ga bewegen in groeps- of clubverband, sport in je favoriete omgeving of vraag je beste vrienden mee voor een onvergetelijke tijd!


4. Goede voornemens kunnen veranderen en dat is oké

Voornemens hebben wilt zeggen dat je met je leven in een bepaalde richting wilt gaan. De weg ernaartoe is geen rechte snelweg, maar een padje vol bochten, obstakels en zijwegen. Bovendien verandert de horizon altijd naarmate je het pad verder en verder bewandelt. Je zal nieuwe inzichten krijgen en misschien wil jij jouw bestemming aanpassen om andere dingen te ontdekken. En dat is perfect oké! Wees niet te streng voor jezelf als je het gevoel hebt dat je goede voornemens niet helemaal meer bij jou passen. En wees vooral niet te streng als je even minder motivatie hebt. "It's not about the destination. It's all about the journey."


Een houten brug die naar een dorp voor een groene berg leidt
It's not about the destination. It's all about the journey.

We zijn gemaakt om te bewegen, net zoals we gemaakt zijn om te eten en te slapen. Wetenschap toont ook aan dat bewegen gezondheidsvoordelen heeft, dat is nu eenmaal een feit. Maar daarom moet je nu niets tegen je zin gaan doen. Volg je nieuwsgierigheid, wees niet te streng voor jezelf en maak vooral veel plezier tijdens het bewegen!


Vind je het moeilijk om je doelstellingen te formuleren? Heb je andere vragen of moeilijkheden over meer bewegen? Martijn staat altijd paraat om je daarin te begeleiden. Maak een gratis vrijblijvend kennismakingsgesprek via onze site.





Vond je dit een interessante blog? Geef ons dan zeker een hartje! Dit motiveert ons om nog meer fijne blogs voor jullie te maken :)



Comments


Commenting has been turned off.

Waarvoor kan je bij ons terecht?

PYDC6078-Enhanced-NR.jpg

Voedingscoaching 
(Lara)

PYDC5542-Enhanced-NR.jpg

Voedings- en bewegingscoaching
(Lara & Martijn)

PYDC5002.jpg

Bewegingscoaching
(Martijn)

Graag werken aan een gezondere levensstijl? Maar niet goed weten hoe eraan te beginnen?

Als diëtist en personal trainer kunnen we meer betekenen voor jou dan je denkt! 

Tijdens een gratis kennismakingsgesprek tonen we jou aan dat wij veel verder gaan dan alleen maar voedings- en bewegings advies!

bottom of page